În România, interesul pentru achiziția de locuințe crește din ce în ce mai mult, în ciuda faptului că în comparație cu alte popoare europene, puterea de cumpărare a românilor este destul de mică.
Conform rezultatelor unui studiu realizat de compania de cercetare Gfk, puterea de cumpărare a românilor este foarte mică, aceasta este situată la mai puțin de o treime din media de 16.436 de euro valabilă la nivel european. Totuși, țara noastră a înregistrat în 2017 cel mai mare avans al indicatorului anterior menționat, adică un plus de 7,8%. Reprezentanții Gfk spun că puterea scăzută de cumpărare pe cap de locuitor (4,556 euro) demonstrează durabilitatea decalajului mare între țările Europei cu privință la bunăstarea populației. Situația țării noastre este asemănătoare celei din Serbia, Bulgaria, Bosnia – Herțegovina, Macedonia și Turcia în mod parțial.
În România, regiunile care au o putere de cumpărare mai ridicată sunt fată de restul țării sunt: București și județele Alba, Sibiu, Brașov, Timiș, Argeș, Constanța și Arad.
Creșterea tranzacțiilor față de 2017
Chiar dacă puterea de cumpărare este scăzută în comparație cu alte țări europene, apetitul românilor pentru procurarea de locuințe este în creștere. Așadar, analizând datele publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), au fost tranzacționate 193.057 de imobile (case, apartamente și terenuri) la nivel național, acest studiu precizând ultimele patru luni ale anului 2018. Cifra echivalează, de fapt, o creștere de 12% față de aceiași perioadă a anului trecut (în ianuarie-aprilie 2017 s-au consemnat 172.467 de tranzacții imobiliare).
Cum putem explica această nepotrivire între puterea scăzută de cumpărare a românilor și numărul din ce în ce mai mare al tranzacțiilor pe piața imobiliară? Se poate spune că locuința este o nevoie indispensabilă pentru care se fac eforturi foarte mari. Majoritatea românilor apelează la un credit când vine vorba de un cămin nou, evitând în acest fel restricțiile puterii de cumpărare pentru moment. Putem deduce că nivelul actual al prețurilor (mai ridicat decât în anii trecuți) permite încheierea unui număr mai crescut de tranzacții.
Locuințele sunt de peste 3 ori mai accesibile ca acum 10 ani
Dincolo de comparația cu alte țări, datele statistice la nivel local spun că gradul de accesibilitate al unui imobil în România este destul de bun (în raport cu salariul mediu). Potrivit indicelui de accesibilitate calculat de compania de consultanță Coldwell Banker România, perioada pentru economisirea contravalorii unui imobil noi cu două camere în Capitală se situa, la începutul lui 2018, la 9,8 ani.