Ansamblurile de case și vile devin rare

Din cauza prețurilor mari ale terenurilor, de obicei, în interiorul marilor orașe ansamblurile de case și vile sunt destul de rare.

 

Terenurile s-au scumpit direct proporțional cu cererea datorită faptului că dezvoltarea imobiliară a fost foarte intensă, în ultimii ani, în marile centre regionale ale țării. Atunci când dezvoltatorii depistează un teren potrivit pentru construcții, preferă să îl folosească la maxim, astfel, ridică blocuri de apartamente. Ansamblurile de case și vile sunt mult mai puțin numeroase, ele fiind plasate în zonele periferice ale marilor orașe sau chiar în localități mici, locuri unde suprafața terenurilor este mult mai mare la un preț mai scăzut.

 

Proiectele rezidențiale la vânzare în zona Bucureștiului

 

Capitala este cel mai bun exemplu pentru această situație. Conform unui raport de piață recent, în București și în jurul acestuia, în primele luni ale anului 2018 existau 641 de ansambluri rezidențiale cu locuințe puse spre vânzare. Majoritatea proiectelor din Capitală, mai exact 506 dintre ele, sunt constituie exclusiv din apartamente. Genul acesta de proprietăți sunt cele mai căutate datorita prețului mult mai accesibil. Numărul ansamblurilor de case și vile este de 125, iar locuințele individuale și apartamente (cele mixte) sunt în număr de 10.

 

Sunt atractive suburbiile și pentru români?

 

Cele mai multe proiecte rezidențiale, dintr-un punct de vedere al distribuției pe orașe și localități, se află în interiorul Bucureștiului. Acestea  sunt compuse din 405 apartamente, doar 23 din case, iar unul este mixt. Alte 151 ansambluri rezidențiale se găsesc în următoarele localități din clasament, fiecare cu aproximativ 30 de proiecte în acest gen: Bragadiru (33), Popești Leordeni (31), Voluntari(31), Chiajna(30), Otopeni(27).

 

În anul lui 2017 livrările de locuințe au fost sub așteptări

 

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), în ultimele trei luni ale anului 2017, la nivel de țară, s-au realizat 13.929 de locuințe, înregistrându-se o scădere în comparație cu trimestrul anterior, unde s-au livrat 15.249 de unități. În anii anteriori, ultimele trei luni ale anului aduceau o creștere cu 20% a volumului de livrări. În acest caz, scăderea cu certitudine s-a simțit foarte puternic. Rezultatele slabe înregistrate în ul ultimul trimestru al anului 2017 au avut ca efect, pe tot parcursul anului respectiv, ca livrările să ajunga la un numar de 53.301 de locuințe, cu o creștere foarte mică de 2% respectiv 1.095 unități, chiar daca estimările oamenilor din piață atingeau un număr de aproximativ 60.000 de unități, extrem de apropiat de cel din anul 2008 (64.000 de locuințe) și din anul 2009 (62.000 de locunțe). Din cauza programului Prima Casă, dar și întârzierilor dezvoltatorilor în livrarea de locuințe, volumul de unități terminate a fost sub așteptări. Acest fapt are ca rezultat, potrivit unui studiu, ca noile construcții rezidențiale sunt mult sub potențial și cerere.