Locuințele ”verzi” următorul pas al pieței rezidențiale

Dezvoltarea locuințelor ”verzi” prinde având în perioada ce urmează, acest fapt este bazat pe fondul prevederilor UE în materie de protecție a mediului.

 

Implementarea noilor norme privind protecția mediului în domeniul construcțiilor se apropie odată cu venirea rapidă a anului 2020. În acest caz, în piața imobiliară se fac eforturi pentru a se alinia cu aceste noi cerințe ale Uniunii Europene. Conform datelor BuildGreen, undeva la peste 40 de proiecte imobiliare din România (noi sau existente) au fost aprobate pe parcursul anului trecut.

 

Tranziția de la comercial la rezidențial

Conform celor spuse de companie, dobândirea unei astfel de certificări sustenabile după normele BREEAM (”Building Research Establishment Environmental Assessment Method”) și LEED (”Leadership in Energy and Environmental Design”) a devenit în ultimul timp o practică în domeniul clădirilor de birouri și al centrelor comerciale de mari dimensiuni. Aceștia punctează faptul că numeroși proprietari hotărăsc să eficientizeze consumul de energie, în această privință ei țintesc obținerea unei certificări de tipul ”In Use”. Acestea se petrec din dorința proprietarilor de a-și păstra proiectele pe piață chiar dacă noile proiecte au un grad de performanță mai ridicat.

 

Următoarea etapă de implementare a principiilor de dezvoltare durabilă o va reprezenta apariția primelor proiecte rezidențiale certificate sustenabil. Oficialii BuildGreen spun că în prezent există proiecte care au obținut aprobarea iar perioada următoare va aduce și obținerea primelor certificări BREEAM sau LEED.

 

Proiectele mixte sustenabile

 

Apariția mai multor proiecte imobiliare mixte se va concretiza prin certificări de tip ”communities”, acestea pot aduce beneficii încă din etapele premature, de elaborare a planurilor, rezultând comunități ample unde elementele profesionale, comerciale, locative și de recreere vor fi îmbinate în mod armonios. Investitorii aleargă după randamente energetice ridicate, fapt ce va conduce în viitor la dezvoltarea primelor proiecte în conformitate cu normele EDGE. Aceste norme se bazează pe utilizarea eficientă a resurselor încă din procesul de dezvoltare și pe perioada administrării.