Achizițiile de locuințe la apogeul ultimilor 3 ani

După ultimele studii s-a remarcat o creștere majoră a apetitului pentru achiziții de locuințe, fapt ce explică, creșterea prețurilor.

Cel mai actual raport de piață arată că cererea de locuințe din orașele mari ale țării a crescut cu 76% în ultimii trei ani, aflându-se, astfel, la un apogeu în momentul actual. În perioada menționată cel mai semnificativ avans (217%) a avut loc în Iași. Chiar dacă interesul cumpărătorilor este de trei ori mai mare, totuși, prețurile din Iași nu au suferit modificări radicale. Oferta înfloritoare de apartamente noi a preluat o bună parte din noile solicitări.

În Brașov, în schimb, au fost înregistrate majorări de până la 158%, în Timișoara 104%, iar în Constanța 103%, în timp ce în București și Cluj-Napoca, a avut loc o creștere de 46% și 76%.

 

Iași și Cluj, creșteri majore ale cererii

 

În parcursul ultimului an, cererea pentru apartamente și case a crescut, însumat, cu 17% în marile centre regionale. Creșterile au fost consemnate în diferite zone, însă variațiile diferă de la una la alta, spre exemplu: Iașiul și Cluj-Napoca se află pe primul loc în clasament, aici apetitul pentru procurarea de locuințe este cu 49% și 41% mai mare decât în aceiași perioadă a anului trecut.

 

Totuși, Bucureștiul a înregistrat cea mai mică creștere anuală a cererii pentru proprietăți rezidențiale, mai precis 6%. Acest fapt concretizează, în mod parțial, scumpirile mai cumpătate din Capitală. Chiar și așa, cererea din orașele secundare este de patru până la cinci ori mai mică decât în București.

 

Apartamentele noi și apartamentele vechi

 

Apartamentele și casele finalizate după anul 2000 sunt cele mai căutate tipuri de locuințe de către potențialii cumpărători. Acestea au o pondere de până la 57% din căutările efectuate pe cele șase mari orașe (în creștere de la 56% la sfârșitul lui 2017). Preferința pentru unitățile noi este regăsită cu rigurozitate în trei din șase orașe, mai precis Cluj-Napoca (69%), Iași (67%) și București (62%). Apartamentele vechi primează încă în popularitate în Timișoara (46%), Constanța și Brașov (42%).

 

Oferta și cerere în armonie

Ultima analiză în domeniul imobiliar indică faptul că numărul unităților disponibile spre vânzare a scăzut cu 5,9% în marile orașe, față de aceiași perioadă a anului trecut. Tendința de scădere a ofertei explică tendința de creștere a prețurilor. Cinci din cele șase centre regionale au înregistrat scăderi ale ofertei în frunte cu Bucureștiul (-12,3%) după care Brașovul (-6,2%), Constanța (-4,8), Timișoara (-0,8%) și Iași (-0,2%). Singura excepție se află în Cluj-Napoca, unde oferta a crescut cu 8,6% față de anul 2017.

 

Luând în considerare proprietățile noi aflate pe piață, în orașele mari a avut loc o creștere de 16,4% față de începutul anului 2017. Ascendența a fost observată în fiecare dintre cele șase centre regionale, cea mai mare creștere a fost consemnată în Constanța (33,5%), orașul maritim fiind urmat de capitala tineretului Cluj-Napoca (33%), Iași (24,7%), Timișoara (21,9%), Brașov (16,8%), iar București (6,2%).