Cum alegem terenul pentru casa dorită?

Nu doar fundaţia este importantă pentru casa de vis ci şi terenul pe care îl alegi, pentru că va da tonul întregului proiect.

schita casa

Va trebui să ai în vizor anumite detalii esenţiale pentru alegerea terenului.

Ca şi aşezare, ideal ar fi ca terenul să fie aşezat într-o zona rezidenţială, intravilan, chiar dacă apropierea de miezul oraşului pare mai costisitoare. Un teren situat lângă puncte de producţie sau fabrici zgomotoase ar afecta calitatea vieţii tale.

De asemenea, de luat în calcul sunt şi căile de acces. Cu siguranţă îţi doreşti un traseu cât mai uşor şi sigur către muncă sau întâlniri. Trebuie verificat ca terenul să aibă acces auto şi pietonal, fiind astfel conectat cu zonele tale de interes.

Un alt punct important este reprezentat de utilităţi. Trebuie să te asiguri că dispui de conectare la sistemul public cu apă, gaze, electricitate şi canalizare. Sunt şi variante alternative cum ar fi să ai alimentarea printr-un puţ forat în curtea casei tale sau poţi avea panouri solare.

În ceea ce priveşte suprafaţa, trebuie să ai în calcul un teren cu o formă regulată, unde poţi construi proporţional şi corect, dar să îţi rămână spaţiu şi pentru o eventuală curte. În unele cazuri, e posibil că terenul să decidă forma casei tale. Pentru o suprafaţă utilă de 100mp, spre exemplu, în plan se poate ocupa până la 130mp, în funcţie de grosimea zidurilor. Însă aici intervine arhitectul şi împreună puteţi stabili suprafaţa utilă a proiectului tău.

De verificat va fi şi calitatea solului dar şi gradul de inundabilitate. Ideal ar fi ca în zonă să nu existe un râu sau o apă unde sunt deversate reziduuri. De multe ori terenul nu prezintă probleme la suprafaţă însă pot există situaţii neplăcute din cauza solului. Indicat ar fi să apelezi la un studiu geotehnic care te va ajuta să determini structura terenului dorit, prin prelevarea unor mostre. Informaţiile aceste vor fi folosite de către arhitect, inginerul structurist şi inginerul constructor.

Adăugați un comentariu